Rechtstreeks naar de inhoud

Beleggen in goud

Vroeger werd vooral belegd in goud in tijden van oorlog. Als de beurzen onder druk kwamen te staan ging de belegger zijn geld investeren in goud. Vandaag de dag zien we dat beleggen in goud niet enkel is voor wanneer het niet goed gaat met de beurzen. Bijna iedere belegger heeft wel een percentage van zijn beleggingskapitaal geïnvesteerd in goud.

Goudstaven

Beleggen in goud kan op verschillende manieren. U kan een goudstaaf kopen met een gewicht van 1 kilo. Tegenwoordig worden ook “ministaafjes” verkocht van 100 gram. Deze zijn vooral bedoeld om de kleine belegger tegemoet te komen. Een goudstaaf van 1 kilo kost vandaag de dag al 19.500 euro. De meeste beleggers bewaren hun goud nog steeds in hun kluis. Tegenwoordig worden er echter ook al goudstaven op een effectenrekening geplaatst.

Goudmunten

Gouden munten zijn het interessantst voor de kleine investeerders. Op deze manier kunt u rechtstreeks in goud beleggen zonder daarvoor gigantische kapitalen voor op tafel te moeten leggen. Gouden munten kosten vaak meer dan enkel hun goudwaarde. Dit is vaak het gevolg van de verzamelwaarde. Het zijn namelijk niet enkel beleggers maar ook verzamelaars die uit zijn op deze mooie “goudvorm”. Beleggen in goudmunten heeft twee grote voordelen.

Goudmijnaandelen en goudmijnfondsen

Beleggen in aandelen van een goudmijn is niet zonder risico. De aandelen evolueren vaak onafhankelijk van de goudprijs. De kansen op instorting, staking en dergelijke zijn in deze sector bijzonder groot. Eveneens bevinden de meeste goudmijnen zich in economisch instabiele landen. Goudmijnfondsen groeperen de aandelen van een aantal verschillende goudmijnen. Het spreekt voor zich dat hierdoor het risico deels beperkt wordt. Het voordeel van goudmijnaandelen en -fondsen is dat er meestal een jaarlijks dividend wordt uitgekeerd. Bij een goudstaaf in een kluis is dat natuurlijk niet het geval.

Zilver

Als u in goud kan beleggen kan u natuurlijk ook in zilver beleggen. Voor zij die in grondstoffen beleggen kan zilver een mooie aanvulling zijn. Ook de zilverprijs is de voorbije jaren sterk gestegen. In principe geldt dit voor alle edelmetalen.

Artikel door Koen De Deckere

Terug naar het hoofdmenu