Rechtstreeks naar de inhoud

Beleggen in opties

Wat is een optie?

Opties zijn zogenaamde afgeleide producten. Dat wil zeggen dat de waarde afhankelijk is van een onderliggend product. Het onderliggend product kan bestaan uit aandelen, valuta, goederen, rente, enzovoorts. In België, maar ook in de andere EU landen, zijn echter niet al deze opties beschikbaar. De aandelenopties zijn de meest voorkomende opties. Als u een optie koopt, hebt u het recht om de onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te kopen (calloptie) of te verkopen (putoptie).

Opties worden niet alleen gekocht, er zijn ook verkopers. In de optiehandel wordt de verkoper de schrijver genoemd. Het is zijn plicht om de onderliggende waarde te leveren (calloptie) of te kopen (putoptie) tegen de op voorhand vastgelegde prijs. De aankoop van een optie is ook met een bepaalde strategie verbonden. Als u een calloptie koopt kan u een hoger rendement bereiken dan met aandelen. Als u een putoptie koopt kunt u daarmee speculeren op de daling van een aandeel. Door het kopen van putopties kan u uw portefeuille beschermen tegen koersdalingen in de aandelenmarkt. Gevorderde beleggers gebruiken opties om een zeer specifieke beleggingsstrategie uit te werken.

Soorten opties

Callopties

Er zijn verschillende soorten opties. De twee meest gebruikte zijn in de vorige alinea's al eens aan bod gekomen, namelijk de calloptie en de putoptie. Ik zal beide opties hier uitgebreid bespreken. We zullen beginnen met de calloptie. Als je een calloptie koopt heb je het recht om de onderliggende waarde van de optie, gedurende de looptijd, te kopen voor een bepaald bedrag. De verkoper of schrijver van een calloptie is verplicht om de onderliggende waarde van de optie te verkopen voor dat bepaald bedrag. De schrijver ontvangt hiervoor een premie van de koper.

Als de looptijd van de optie voorbij is (ook expiratie genoemd) en de prijs van de onderliggende waarde is kleiner dan de afgesproken prijs, dan heeft de optie geen waarde meer. Zonder de optie kan men namelijk goedkoper aan de waarde komen dan met de optie. Als de prijs van de optie echter hoger ligt dan de prijs die op de optie vermeld staat, dan zal de optiehouder naar de schrijver gaan om zijn rechten toe te passen.

Putopties

De tweede soort is de putoptie. Als je een putoptie koopt heb je het recht om de onderliggende waarde van de optie te verkopen voor een bepaald bedrag. De verkoper of schrijver van een putoptie moet de onderliggende waarde van de optie kopen voor dat bepaald bedrag zodra de koper dat wenst. De schrijver ontvangt een hiervoor een premie van de koper.

Als bij expiratie van de optie de handelsprijs van de onderliggende waarde groter is dan de afgesproken prijs, dan heeft de optie geen waarde meer. Zonder de optie kan men de waarde namelijk duurder verkopen dan met de optie. Als de prijs van de optie echter lager ligt dan de prijs die op de optie vermeld staat, dan zal de optiehouder naar de schrijver gaan om zijn rechten toe te passen.

Artikel door Koen De Deckere

Terug naar het hoofdmenu