Rechtstreeks naar de inhoud

Beleggen in vastgoed

Als u tegenwoordig uw geld wilt beleggen stoot u al gauw op absurd lage rentevoeten. Hogere rentevoeten gaan vaak samen met grote risico’s. U moet in feite kiezen tussen een belegging met zekerheid maar met lage intrest en een belegging met groot risico maar met interessante intresten. Vandaag de dag is het dus niet gemakkelijke om een goede beleggingsportefeuille samen te stellen. Misschien is vastgoed wel de oplossing.

Waarom beleggen in vastgoed?

De laatste 50 jaar zijn woonhuizen in België gemiddeld 6,3% per jaar in waarde gestegen. Dat maakt dat vastgoed beter presteerde dan aandelen want de gemiddelde aandeelkoersen stegen met 5,9%. Naast deze meerwaarde van 6,3% strijkt u ook nog een mooi huurrendement op, dat rond de 5,2% ligt. Dat is toch al een stuk beter dan de 1,5% die u krijgt op uw spaarrekening. Het loont dus zeker de moeite om te beleggen in vastgoed. Op jaarbasis kunnen de prijzen soms negatief zijn. Als men echter gaat kijken op een tienjaarlijkse basis dan blijken de prijzen bijna altijd te stijgen. Vastgoed is dus een goede belegging op lange termijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat de vastgoedprijzen en de aandeel- en obligatiekoersen volledig onafhankelijk evolueren. Concreet wil dat zeggen dat de prijzen van vastgoed niet worden beïnvloed door de situatie op de beurs. Als het dan eens wat minder goed gaat met de beurzen stabiliseert vastgoed de portefeuille. Inflatie is een ramp voor de aandelen- en obligatiemarkten terwijl. Vastgoed daarentegen floreert in periode van inflatie. Deflatie echter, is minder positief voor de vastgoedprijzen. Het is dus aan te raden om in een beleggingsportefeuille 5 tot 15% vastgoed op te nemen.

Beleggen in vastgoed heeft ook een heel aantal fiscale voordelen. U kan hierover alles terugvinden onder onze rubriek Fiscaliteit.

Nadelen van beleggen in vastgoed

Er zijn ook wel enkele minpunten verbonden aan vastgoedbeleggingen. Er is een reële kans dat u geconfronteerd wordt met moeilijke huurders, lekkende daken, enzovoorts. U moet natuurlijk ook een behoorlijk kapitaal hebben om een appartement, woning of winkelpand te kopen. Als laatste is vastgoed niet gemakkelijk te verhandelen. U zult altijd stoten op hoge transactiekosten (registratierechten, ereloon notaris).

Deze nadelen kunnen vermeden worden door het kopen van “papieren” vastgoed zoals vastgoedcertificaten, vastgoedbevaks of vastgoedaandelen. Op die manier vermijdt u de bijkomden kosten en problemen van een rechtstreekse vastgoedbelegging. Een groot voordeel van “papieren” vastgoed is dat u al vanaf een klein bedrag kan vertrekken. U kan al deelbewijzen van een vastgoedbevak kopen voor 50 à 100 euro. Deze deelbewijzen hebben op lange termijn dezelfde voordelen als een rechtstreekse vastgoedbelegging, inclusief het huurrendement.

Artikel door Koen De Deckere

Terug naar het hoofdmenu