Rechtstreeks naar de inhoud

“Bio” voelt geen crisis

Gepubliceerd op 9 juni 2009
Artikel door Koen De Deckere

De wereldwijde productie van bioproducten is niet meer te stoppen. Crisis of geen crisis, de consument kiest overtuigend voor biologisch geteelde levensmiddelen. Delhaize, de Belgische marktleider voor biologische producten noteerde vorig jaar een verkoopstijging van 17%. Ook bij Colruyt en Carrefour stijgt de verkoop van bioproducten sneller dan de algemene omzet.

Het zijn niet enkel de grote winkelketens die profiteren van de biotrend. Meer en meer kleinere gespecialiseerde winkels en onlineshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo startte bijvoorbeeld het bedrijfje Natuurlijke Wijnen een online shop met biologische en biodynamische wijnen. Een zeer persoonlijke aanpak, interessante prijzen en gezonde, lekkere biowijn dragen bij aan het succes! Het is al lang duidelijk, bio hoeft helemaal niet duurder te zijn dan de “gewone” variant.

De groeiende vraag naar biologische producten is niet enkel een Belgisch fenomeen. Met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk stijgt de vraag in heel Europa, China en de Verenigde Staten. De biologische productie van levensmiddelen blijft in eigen land toch zeer beperkt. Slechts 2,6% van de Belgische landbouwgronden wordt gebruikt voor biologische teelt. In Vlaanderen is dit zelfs maar 0,6%.

De herkomst van de meeste bioproducten is dus in het buitenland terug te vinden. De grootste bioproducenten zijn in volgorde Australië, Argentinië, Brazilië en China. Net zoals België lopen de Verenigde Staten ook achter voor wat betreft de biologische teelt. Zij zijn hiervoor dus ook afhankelijk van import.

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Terug naar het hoofdmenu