Rechtstreeks naar de inhoud

Verzekeringen in het algemeen

Wat is een verzekering?

Een verzekering is een contract tussen verzekeringnemer en verzekeraar. De verzekeringnemer dekt zich in tegen een bepaald risico door een contractueel vastgelegde bijdrage te betalen aan de verzekeraar. De verzekeraar moet in ruil voor deze bijdrage een uitkering betalen als een bepaalde situatie, die vastgelegd werd in de overeenkomst, zich voordoet.

Vaak worden de termen verzekeringnemer en verzekerde verkeerd gebruikt. De verzekeringnemer is namelijk niet altijd de verzekerde. De verzekeringsnemer sluit het contract af met de verzekeraar. De verzekerde is de persoon die recht heeft op een schadevergoeding wanneer een bepaalde gebeurtenis zich voordoet.

Voorbeeld:
U sluit samen met uw partner een hypothecaire lening af om uw droomhuis aan te kopen. U sluit hiervoor een schuldsaldoverzekering af voor 100% van het geleende bedrag. Wanneer u zou overlijden zal de verzekeringsmaatschappij uw lening afbetalen. U bent dus de verzekeringnemer maar uw partner haalt er “voordeel” uit en is dus de verzekerde.

Waarom zou u zich verzekeren?

Verzekeren is niet altijd een vrije keuze. U bent bijvoorbeeld bij wet verplicht om een familiale verzekering af te sluiten. Als u een auto hebt bent u bij wet verplicht om een autoverzekering af te sluiten. U kan zich echter ook vrijblijvend voor allerlei zaken laten verzekeren.

Het doel van een verzekering is om u in te dekken tegen een bepaald risico. Het afsluiten van een verzekering is dan ook vaak een gevoelsmatig gebeuren. De ene verzekert zich voor alles wat je maar zou kunnen bedenken, de ander doet enkel zijn wettelijke verplichtingen. Onder de rubriek verzekeringen zal ik proberen de werking en het nut van enkele belangrijke verzekeringen aan te tonen.

Waarvoor kan men zich verzekeren?

Vandaag de dag bestaan er verzekeringen voor bijna alles wat je maar kan bedenken. Enkele van de meest voorkomende zijn de:

Artikel door Koen De Deckere

Terug naar het hoofdmenu